ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διανύουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, σε πολλά επίπεδα. Περισσότερο από ποτέ έχουμε έρθει αντιμέτωποι με όρια και ανεπάρκειες, τόσο δικών μας όσο και των άλλων. Η λύση, όσο και να παλινδρομούμε συναισθηματικά, γκρινιάζοντας ή ρίχνοντας το φταίξιμο αλλού, βρίσκεται στην επιστράτευση όλων των δυνάμεων μας και στην ανάγκη προσαρμογής με σκοπό πάντα την εξέλιξη και την προσωπική βελτίωση.

Αυτοβελτίωση σημαίνει πως αναγνωρίζω τις δυνατότητες μου αλλά κυρίως λαμβάνω γνώση των αδυναμιών, τις αποδέχομαι  και αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου. Ο καθένας οδηγείται από ένα σύστημα αξιών και μερικοί τα καταφέρουν διαφορετικά από τους άλλους και αναλόγως της ποιότητας τους, καμαρώνουν από εκείνη την θέση ή στρέφονται προς τους άλλους. Βασικές ανάγκες, εκτός από αυτές που αφορούν το σώμα μας είναι και οι ψυχολογικές. Όπλο μας: η επικοινωνία.

Τις περισσότερες φορές,  στην επικοινωνία μας δεν εστιάζουμε στην ουσία.

Απαντάμε σε γενικές ερωτήσεις του τύπου «πως είσαι» με ακόμα πιο γενικές και επιφανειακές απαντήσεις:  «καλά».

 Είναι αλήθεια πως πολλές φορές με μια γενική απάντηση αυτού του τύπου τηρούμε τα προσχήματα και ανταποκρινόμαστε κοινωνικά, ξεφεύγοντας επιτυχημένα από την αδιακρισία πολλών  που έχουν κάνει επάγγελμα την ενασχόληση με τους άλλους.

Υπάρχουν όμως σχέσεις που η επικοινωνία καλό θα ήταν να είναι ουσιαστική. Όχι μόνο για την ομαλότερη και αρμονικότερη συμβίωση. Θα ήταν ουτοπικό και γιατί όχι, βαρετό να συμφωνούμε ο ένας με τον άλλον και στις πιο διαπροσωπικές σχέσεις.

 Ουσιαστική επειδή μας αναγκάζει σε μια αυτογνωσία πρώτα απ’ όλα, για να είμαστε σε θέση να απαντάμε και στον άλλον. Θα μπορούσαμε να αποκτούμε σαφήνεια και να ρωτάμε, ειδικά τα παιδιά: «Πως αισθάνεσαι συναισθηματικά σήμερα?». Απευθύνοντας έτσι την ερώτηση, εκτός από την προσοχή που δίνουμε ότι είναι φυσιολογικό να μιλάμε για συναισθήματα, μπαίνουμε στον κόπο να έρθουμε σε επαφή με αυτά που αισθανόμαστε, να τα αναγνωρίζουμε και να τα εκφραζόμαστε.

Στον ουσιαστικό διάλογο δεν κάνουμε μια ερώτηση ώστε απλά να έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε συμβουλές αλλά να ακούμε, να καταλαβαίνουμε. Πολλές φορές έχουμε την τάση να ακούμε τον άλλον και να του προσφέρουμε λύση ή την άποψη μας. Ακολούθως, μπορούμε να ρωτάμε: «Τι σου έχει συμβεί σήμερα που σ’ έκανε να αγχώνεσαι ή να χαμογελάς?»

Εξελιχθήκαμε σε μια κοινωνία όπου η φιλοδοξία να γινόμαστε καλύτεροι μας έκανε να εστιάζουμε περισσότερο στις ελλείψεις παρά σ’ αυτά που έχουμε. Ορισμένες φορές βλέπουμε μια εμπειρία, ένα συμβάν μέσα από ένα απελπιστικό ή αρνητικό φίλτρο. Στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι η τελειότητα. Ο δρόμος προς την τελειότητα κρύβει περισσότερους κινδύνους με την έννοια ότι οτιδήποτε μη αποδεχτό, ή θα το κρύβουμε ή το παραμορφώσουμε και αναγκαστικά θα το απωθήσουμε στον υποσυνείδητο χωρίς να καλύψουμε βασικές ανάγκες. Στόχος θα πρέπει να είναι το «αρκετά καλός» ώστε, από τον κάθε ρόλο, να ανταποκρινόμαστε σε ανάγκες και ζητήματα σε σταθερή βάση, χωρίς εξουθένωση. Το αρκετά καλός προϋποθέτει όμως την επίγνωση εκείνης της θετικής πλευράς της ζωής. Ερώτηση του τύπου: «Για ποιο πράγμα αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη ή ευχαρίστηση σήμερα?»  ή «Τι θα ήθελες να κάνουμε σήμερα?» θα μας κάνει να βλέπουμε μια άλλη πλευρά της ζωής.

Στην ουσιαστική επικοινωνία κάνουμε απολογισμούς, δημιουργούμε εκείνο το κλίμα στο οποίο κάποιος δεν αισθάνεται ότι κρίνεται αλλά ότι είμαστε με το μέρος του. «Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μιλήσουμε αλλά σου είναι δύσκολο να το κάνεις?». Είναι μια ερώτηση που δεν την κάνουμε κάθε μέρα αλλά είναι ανακουφιστική. Ακόμα και να ακούμε κάτι με το οποίο δεν συμφωνούμε, αντί για μια τιμωρητική   απάντηση μπορούμε να απαντάμε με «αυτό πρέπει να ήταν δύσκολο να το πεις» .

Τον απολογισμό ας τον κάνουμε όλοι με την κύρια προϋπόθεση πως όπως δεν  είμαστε τέλειοι, έτσι δεν είναι και οι άλλοι. Στην ουσία κανείς δεν χρειάζεται έναν ήρωα για να τον σώσει ή κάποιο guru για να του πει τι να κάνει. Χρειάζεται να γνωρίζουν ότι απλά είσαι εκεί γι’ αυτούς και εμείς να κάνουμε την συνειδητή προσπάθεια να είναι και σταθερή η παρουσία μας.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.