ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΗΒΟΥ
Η εφηβική περίοδος ξεκινάει σταδιακά από περίπου 10 ετών (προεφηβεία) και υπάρχει ακόμα διαφοροποίηση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
Ζητάμε μια ψυχολογική αξιολόγηση του παιδιού που η ηλικία του κυμαίνεται μεταξύ 12- 18 ετών περίπου. Μετά από αυτό μιλάμε για νεανική ηλικία του ανθρώπου.
Αξιολογούμε:
- Γνωστική ανάπτυξη (ανάπτυξη υποθετικής σκέψης, αφηρημένης σκέψης, συγκεκριμένης σκέψης, συνειδητοποίηση μελλοντικών επιπτώσεων)
- Συναισθηματική ανάπτυξη (αναζήτηση ταυτότητας, προβληματισμός για σωματική αλλαγή, εξερεύνηση ορίων, αυτονομία, από αντίδραση σε γονεϊκή εξουσία μέχρι την συμφιλίωση με τους γονείς, σχέσεις με συνομήλικους)
- Κοινωνικότητα (συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, πίεση από συνομήλικους)
- Σεξουαλικότητα (ερωτικό ενδιαφέρον, από έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας μέχρι ανάπτυξης ρομαντικών σχέσεων)
- Επαγγελματικός προσανατολισμός
Γενικά, τα ζητήματα της εφηβείας είναι: ανεξαρτησία, ταυτότητα, θετική εικόνα εαυτού, λειτουργικές ρομαντικές σχέσεις και ρεαλιστικός επαγγελματικός στόχος.
Σημαντικό:
- Η αξιολόγηση των ανηλίκων γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής συνεννόησης του κηδεμόνα.
- Η ψυχολογική αξιολόγηση είναι σημαντική επειδή όσο πιο ανεξάρτητη και ελεύθερη είναι η νοητική λειτουργία από ενδοψυχικές συγκρούσεις και αγχογόνες ψυχικές διεργασίες, τόσο πιο ολοκληρωμένη είναι η ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων του παιδιού καθώς και η επένδυση στις νοητικές του ικανότητες.