ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αξιολογείται η προσωπικότητα του ατόμου στο σύνολο, δηλαδή νόηση, συμπεριφορά, συναίσθημα. Στη περίπτωση ανηλίκων όπου δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα η προσωπικότητα, η αξιολόγηση είναι ανάλογη και σέβεται την αναπτυξιακή του φάση.

Προϋποθέτει, εκτός από την κλινική συνέντευξη, τη χρήση επιστημονικών σταθμισμένων ψυχομετρικών  εργαλείων  και δοκιμασιών(τεστ), παρατήρησης όπως και τη λήψη όλων των πληροφοριών που αφορούν ένα συγκεκριμένο άτομο και το περιβάλλον του.

Χρησιμοποιείται συνήθως κατόπιν αιτήσεως μιας υπηρεσίας η του σχολείου σε ένδειξη μιας συμπεριφοράς που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ότι έχει ιατρική/ οργανική αιτιολογία. Υπάρχει περίπτωση να συνυπάρχει και να αλληλοσυμπληρώνεται η ψυχολογική αξιολόγηση μαζί με την ιατρική.

Είναι απόρρητη, εμπιστευτική, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και όχι διαγνωστικό.   Η ψυχολογική διάγνωση είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής αξιολόγησης. Ψυχολογικές εκθέσεις η γνωματεύσεις χορηγούνται από τον ψυχολόγο μόνο για επαγγελματική χρήση και απευθύνεται μόνο σε υπηρεσίες η αρμόδια πρόσωπα (εισαγγελέας).

Κατόπιν ψυχολογικής αξιολόγησης, του αιτήματος αλλά και της χρονικής περιόδου που διαθέτει το άτομο, προσδιορίζεται και η ψυχολογική παρέμβαση. Αυτή μπορεί να είναι: η συμβουλευτική, ατομική η ομαδική ψυχοθεραπεία, η ψυχολογική υποστήριξη με η χωρίς παραπομπή για ψυχιατρική αξιολόγηση.

 

Διαβάστε ακόμα: Ψυχολογική αξιολόγηση ανηλίκωνΨυχολογική αξιολόγηση παιδιού προσχολικής ηλικίαςΨυχολογική αξιολόγηση παιδιού σχολικής ηλικίαςΨυχολογική αξιολόγηση εφήβουΨυχολογική αξιολόγηση ενηλίκων