ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Αν είναι να τη χωρίσουμε σε δυο κατηγορίες, με κριτήριο τη διάρκεια, και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σοβαρή ψυχοπαθολογία, έχουμε την: 1. βραχυχρόνια (6-8 συνεδρίες) και 2.μακροχρόνια ψυχοθεραπεία (περισσότερο από 6 μήνες).

  1. Επειδή σκοπός της είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων, τις περισσότερες φορές τερματίζεται όταν υπάρχουν κάποιες θετικές αλλαγές στην συμπεριφορά. Η σύνηθες συμπτωματολογία που μας ωθεί να βρούμε ψυχολόγο είναι: κρίσεις άγχους, κατάθλιψη, πένθος, χωρισμός, αϋπνίες, κλπ. Όμως, μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά, ακόμα και εάν είναι επιθυμητές, δεν σημαίνει ότι βρήκαμε την αιτία αυτών που μας στεναχωρούν η μας κάνουν να δυσλειτουργούμε. Την αιτία αυτών των συμπτωμάτων όμως, την ανακαλύπτουμε στο πλαίσιο της μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας.
  2. Όταν ο άνθρωπος θέλει να εξερευνήσει η να διευρύνει την προσωπικότητα του, τι φοβάται, ποιες είναι οι ανάγκες του, πως έχουν ικανοποιηθεί ως τώρα αυτές, ποιες είναι οι θετικές πλευρές της προσωπικότητας, να έχει μια ρεαλιστική εικόνα για τον εαυτό του;  πως διεκδικεί από τους άλλους; να μάθει πως συσχετίζεται με τον άλλον σε συναισθηματική βάση, δηλαδή τι είδους συναισθηματικό δεσμό αναπτύσσει και πως μπορεί να βρει μια ισορροπία στις σχέσεις; να μάθει να θρηνεί απώλειες χωρίς να υιοθετήσει τον ρόλο του θύματος η να κλειστεί στον εαυτό του; να αποδέχεται τα συναισθήματα του και να τα εκφράζει  και γενικά,  πως μπορεί να δεχτεί πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν και να αλλάξει αυτά που μπορεί.

Γιατί είναι σημαντική η ψυχοθεραπευτική σχέση και ο ψυχοθεραπευτής?

Εκτός από την εκπαίδευση, που είναι βασική, ο ψυχοθεραπευτής θα πρέπει να έχει εκείνα τα στοιχεία που θα μας κάνει να ανοιχτούμε, χωρίς να έχουμε την αίσθηση ότι κρινόμαστε; να εμπιστευτούμε ώστε να φτάσουμε να αποδεχτούμε τους εαυτούς μας έτσι όπως είναι.

Υπάρχει κάτι που λέγεται στην ψυχοθεραπεία, πως σε μια σχέση γεννιέσαι και μεγαλώνεις, σε μια σχέση  πληγώνεσαι, άρα σε μια σχέση θα βρεις και τη λύση.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.